Erfaringer, projekter, indsatser, udgivelser, talks og paneldebatter

2021, 20 september

Læserbrev i Information ”Der er nu to krænkere i din regering, Mette Frederiksen. Det valg bør du genoverveje” af Anna My, Anna Bernsen, Ditte Bjerregaard, Emilie Blendstrup og Minna Katz

https://www.information.dk/debat/2021/09/to-kraenkere-regering-mette-frederiksen-valg-boer-genoverveje?fbclid=IwAR0F3Fqc2K_lUhuGTBDVGgOPuUuV4F-d-4yScTE9dxiEQU1mYaQO3fpmX2Y


Vi har en klumme med i ALT.dk. Klummen er en kommentar til den seneste tids Brian Mørk- og Naser Khader-show og #dajegsagdefra
Igennem begrebet fawning tager medstifter af foreningen Ditte Bjerregaard fat i hvorfor man ikke altid kan sige fra, når man udsættes for vold og viser hvordan ikke-fysiske former for modstand, også er modstand.

https://www.alt.dk/artikler/ditte-bjerregaard-om-dajegsagdefra-og-vold

Radio Loud, Udråb interviewede Burcu Habibi om hendes store arbejde bag den nye indsats ”STOP seksuel vold mod børn” 

Lyt med: https://loud.land/episode/boern-og-unge-skal-ikke-leve-med-overgreb-i-tavshed/


Center for Magtanalyses projektleder for vores støttegrupper Anna My er med hos Radio Loud. Anna My vil blandt andet dele sin egen fortælling om den vold hun har været udsat for og belyse hvordan volden, som inkluderer tortur og frihedsberøvelse har stærke sammenhænge med sexisme og andre usynlige voldsformer.

https://loud.land/podcast/udraab/


Vi med på @radio4dk hvor vi skal tale om den bevilling, som Dialog mod Vold har modtaget til at forebygge vold over de næste år. Stort tillykke til dem for deres seje indsats! 

Vi skal selvfølgelig også tale om Center for Magtanalyse, og hvordan vi arbejder med voldsforebyggelse i praksis. Noget vi håber på, at vi vil komme ind på i aften er, hvordan voldsforebyggelse i Danmark centrerer sig primært om de mest udsatte grupper af voldsudsatte, hvilket har nogle alarmerende konsekvenser for den brede voldsforebyggelse. 

Først og fremmest fordi det betyder, at ingen varetager forebyggelse af den vold, som den største del af befolkningen bliver udsat for. Udover CMA’s støttegrupper, @exitcirklen og @daregender findes der ikke tilbud til personer, som ikke identificerer sig som direkte kriseramte. Denne gruppe ser ofte sig selv som ‘for stærke’ til at modtage hjælp, men i de fleste tilfælde ser vi, at de i høj grad lever med store konsekvenser fra volden og har brug for hjælp og støtte til at komme videre. 

Vi sætter fokus på, at staten ikke sætter nok midler af til reel voldsforebyggelse. Vold i nære relationer koster årligt staten ca. en milliard kr. (se mere på www.levudenvold.dk).Vi har brug for hjælp til at fortsætte arbejdet. Støt vores arbejde, donér, meld dig ind i foreningen http://www.talomvold.dk/stoet-os/, følg med på foreningens Facebook-side, del vores opslag eller fortæl folk om os. Vi har brug for alt den støtte, vi kan få.

https://www.radio4.dk/program/aftenradio/


Den 21 maj 2021 konstituerede vi Center for Magtanalyse officielt med en bestyrelse.

Det sidste år har været en vild rejse. Vi har sammen bygget en forening op fra bunden, søgt funding, taget møder med politikere, dannet alliancer med andre organisationer, skrevet artikler, demonstrationer, deltaget i offentlige debatter, skabt offentlige debatter, produceret podcasts, lavet events, konferencer og meget mere.


Ditte Bjerregaard gæstede Radio Ronkedors “Den gamle gris og feministen”. I podcastepisoden sætter hun ord på hvad vold er, og hvordan vi arbejder med voldsforebyggelse i foreningen Center for Magtanalyse.

https://www.spreaker.com/user/taxamand/magtanalyse-mp3-hoej-endelig-version?fbclid=IwAR3FG16g5000pfVxZAkMy5W61u7_Ut7f-Dc5X_1AekqOPd2m1_aYhf_dxC4


Selvstændigt Ligestillingsministerium:

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Skaermbillede-2021-04-07-kl.-09.25.06-1024x638.png


I går havde vi et møde med folketingspolitiker Samira Nawa og er ved at klargøre indsatserne, der skal skubbe det nuværende ligestillingsministerium ud af beskæftigelsesministeriet og ind i et selvstændigt ministerium.

Vi arbejder for at skabe et Danmark uden vold. Hvordan gør vi det? Vi forebygger! Vi skaber blik for de sociale normer, der ligger til grund for volden. Forskning viser, at kønnede normer, som fastholder social ulighed, allerede eksisterer før et menneske fødes. Disse normer vedligeholdes gennem børneopdragelse og anden socialisering og virker bestemmende for, hvad man kan opnå samt hvordan man kan opnå det. 

Og blandt andet derfor skal vi have et seperat ligestillingsministerium og politikere, som tør gøre sociale normer til politisk genstandsfelt. Det var ikke for sjov, at vores feministiske forgængere råbte: “Det private er politisk!” 

Hvis du er interesseret i at indgå i arbejdsgruppen, kan du skrive til os på: centerformagtanalyse@gmail.com


Vi har fået praktikant

I denne uge 22.3.2021 har vi hos Center for Magtanalyse fået Lærke Thrysøe Nielsen i virksomhedspraktik. Hun er tilknyttet som konsulent, hvor hun skal hjælpe os med at opbygge en virksomhedsrettet indsats. Særligt med fokus på forebyggelse af seksualiseret chikane. Hun har en kandidat specialisering i Globale Kønsstudier, erfaring med forskning, kommunikation og fundraising. Derudover har hun erfaring fra internationale og nationale organisationer i forhold til arbejde med at udrydde mænds vold mod kvinder.


Nyt Debatindlæg i Politiken

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er IMG_4777-1.jpg

Chris Poole og Ditte Bjerregaard har et bidrag med i Politiken i dag. 

I sidste uge da den unge engelske Sarah Everard blev dræbt af en politimand blev vi ringet op af flere journalister. De vil vide hvorfor kvinder er utrygge og de vil have hurtige ‘how to end violence-tips’. 

For to uger siden, da vi afholdt konferencen STOP Vold Mod Kvinder, inviterede vi medierne – men ingen mødte op. 
Vi skal begynde at forholde os til at voldsforebyggelse er noget der skal starte tidligt i undervisningen og ikke kun noget der tages op når krisen rammer. Vi skal forholde os til at krisen, -at mænds vold drab af kvinder er konstant- og skal behandles og opfattes som en samfundskrise og folkeoplysningskrise i Danmark og i hele verden. 

Find hele teksten på vores instagram og facebook

Link til Politiken https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art8139619/»Kvinder-siger-fra-hver-evige-eneste-dag-over-for-mænds-krænkelser-og-overgreb«?shareToken=Fa_xENAAbp4w

#SarahEverard#TextMeWhenYouGetHome#MeToo#EnBlandtOs#Talomvold#STOPvoldmodkvinder#Kvindergørmodstand#Centerformagtanalyse#ENDgenderbasedviolence#Feminist


Ny Podcastserie “Tal om Vold” af Anna My

I podcasten Tal om Vold deler vi vores oplevelser med vold og overlevelse. Vi kommer ind på emner, som kan være triggering for nogen, så mærk efter, om du har lyst til at høre med.

Anna er terapeut hos Tal om Vold. Tal om vold er en del af Center for Magtanalyse, hvor vi tilbyder gratis gruppeterapi for voldsudsatte og individuelle samtaler.Fælles for os hos Tal om Vold er, at vi alle selv har haft vold inde på livet.

Annas mål med podcasten er at give ofre for vold muligheden for at dele deres historie. Oftest går der mange år, før man er i stand til at tale om den vold, man har været udsat for. Det kan give følelser af empowerment, når man endelig gør det. Ved at tale åbent om vores oplevelser med vold, kan vi eliminere den skam og de tabuer, der er forbundet med volden. For vold og traumer trives bedst i tavshed.

De første podcasts findes på Spotify

#Talomvold


Borgerforslaget blev lagt op d 8 marts og fik 50.000 støtter på 8 dage. 
Vi støtter op om borgerforslaget “ophæv tjenestemandsreformen fra 1969 – skab ligestilling mellem offentlige faggrupper” og er medstiller sammen med de berørte faggrupper.

Vi står sammen med sygeplejersker, socialrådgivere, jordmødre og pædagoger om at sige stop til politikerne som opretholder en reform fra 1969 som den dag i dag, stadigvæk skaber strukturel undertrykkelse hos ovennævnte faggrupper i form af løn ulighed og sexisme.

Vi mener at ulighed er vold og tjenestemandsreformen er endnu et gennemgribende eksempel på strukturel ulighed i Danmark som sygeplejersker, jordmødre, socialrådgivere og pædagoger er underlagt. 

Vi opfordrer vores følgere til at underskrive og støtte op om at bryde med den politiske skabte reform fra 1969 og derved bryde med strukturel uligeløn og strukturel sexisme. 

https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-07299

#Slutmed1969


Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Skaermbillede-2021-03-04-kl.-16.51.49-1024x536.png

Konference: STOP vold mod kvinder! 8. marts 2021
Center for Magtanalyse, Danner, Afro Danish Collective, Feminisme for Børn, Kvinder gør modstand, Københavns Unge Feminister, DareGender og Mangfold har inviteret aktivister, eksperter og politikere med på Kvindernes Kampdag. 

Hvor: Online. Tilmelding til konferencen skal ske via e-mail Stopvoldmodkvinder@gmail.com
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 13.00-16.00

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Skaermbillede-2021-03-04-kl.-16.56.22-713x1024.png

Artikel i ALT.dk

I forbindelse med 8. marts og Kvindernes Internationale Kampdag har ALT.dk lavet artikelserien og kampagnen: “Vi taler højt om vold – og håber, at du vil tale med”.

I artiklen taler Ditte Bjerregaard om sammenhænge mellem kønnet opdragelse, magt og den vold hun har været udsat for. Artiklen tager udgangspunkt i de styrker der findes i at kombinere praksisviden, forskning med aktivisme og nye tiltag til at stoppe volden.

https://www.alt.dk/artikler/ditte-bjerregaard-vold-kvinder-ligestilling


2021: Debatindlæg i Information “Vi skal ikke stille kritiske spørgsmål til ofre for seksuel vold, men lytte til dem skrevet af Ditte Bjerregaard udgivet d 18.01.2021

https://www.information.dk/debat/2021/01/stille-kritiske-spoergsmaal-ofre-seksuel-vold-lytte


2020 Podcast ‘Hvad er Vold?’ 16 episoder om vold og forebyggelse af vold. Lyt eller hent afsnit denne kanal under ‘podcast’ eller på Spotify, Itunes, Spreaker eller Apple Podcasts


2020 Møde med ligestillingsministeriet om handlingsplan: Implementering af voldsforebyggelse i 0-3 klasse (udskudt til 2021)


2020 “#MeToo: Politisk jordbävning pågår i Danmark” Det svenske magasin Feministiske Perspektiver interviewer Ditte Bjerregaard om #MeToo og Danmark. Skrevet af journalist Julia Eriksson udgivet 2020-11-03

https://feministisktperspektiv.se/2020/11/03/metoo-revolutionen-har-natt-danmark/?fbclid=IwAR2vvTpIalI4OB9ctxFQaBfSP01mv1gIUi3Gy9bAowz04NSr1KiBFc0cDKI


2020 Konference: STOP vold mod kvinder (Udskudt grundet corona til d 8.marts 2021) 


2020 Underskriftsindsamling: Stop vold mod kvinder og minoriteter i restaurationsbranchenDu kan stadig nå at underskrive før vi udover artikel i samarbejde med kok Monalisa Larsen.

https://www.skrivunder.net/stop_sexisme_racisme_homofobi_og_vol_i_restaurationsbranchen?uv=28539667&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR2RQIHjKyiHbyGj-e8vRukCIq5frJ0hU9I8KiTM9_5Ez4jUb1oTFywrWZk


2020 Paneldebat om #MeToo. “Is Denmark an exception? #MeToo and Danish gender politics” Afholdt i Soho, Vesterbro af Menneskerettighedsorganisationen EuroMeds den d 26 september

(Artikel om #MeToo-debatten i Danmark er under udgivelse)


2020  Tal om Vold: Et tilbud for individuel sparring om vold.


2020  Debatindlæg i Information “Drop myten om den passive kvinde. Kvinder siger hver dag fra overfor voldelige mænd af Ditte Bjerregaard og Chris Poole på vegne af Kvinder gør Modstand!

https://www.information.dk/debat/2020/08/drop-myten-passive-kvinde-kvinder-siger-hver-dag-voldelige-maend?fbclid=IwAR0iacWBA4y0VWzb6DsaTUDKTsu075bmZ77cEmhLcK6d93zVITL7M0qIag0


2020 Samarbejde med “Kvinder gør Modstand!”
Center for Magtanalyse indgår i et samarbejde med konsulent i forebyggelse, Chris Poole og projektet ‘Kvinder gør Modstand’. Kvinder gør Modstand skaber opmærksomhed og synlighed på kvinders modstand mod krænkelser og vold. Besøg hjemmesiden www.kvindergørmodstand.dk og doner dine fortællinger om din modstand (link til stedet på hjemmesiden hvor man kan indtaste). Se også https://voldsforebyggelse.nu/ 

Lyt med i podcasten “Kvinder gør Modstand” hvor vi dele tankerne bag projektet. Podcasten kan findes under ‘Nyheder – Podcasts’.


2020 Debatindlæg i Politiken: “Vi skal stoppe med at forbinde ordet ‘offer’ med en ‘offermentalitet‘ af Sølve Storm Falkenberg

https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art7920672/Vi-skal-stoppe-med-at-forbinde-ordet-’offer’-med-’en-offermentalitet’?fbclid=IwAR0u7WrkCjTqhSdl91BIiJhG4ItHcg77jM15LJbcEEcvYrwpaAkW_3FvDTs


2020 Input – Institut for Psykologi udgiver i temaet ‘Oprørt‘ et interview og portræt af Center for Magtanalyse (m. Sølve Storm Falkenberg skrevet Ditte Marie Thiemer Hilbert, stud.psych. og Karen Damgaard, stud.psych. Illustration af Sandra la Cour, stud.psych)

https://www.indput.dk/artikler-blog/interview-med-slve-fra-center-for-magtanalyse


2020  Kronik i Information: Parterapeuter, der går ukritisk til kønsroller, fastholde patriarkalske magtstrukturer. Af Sølve Storm Falkenberg

https://www.information.dk/debat/2020/03/parterapeuter-gaar-ukritisk-koensroller-fastholder-patriarkalske-magtstrukturer?fbclid=IwAR21dmtCBT1LmEYwAitQsFmtDxRbXi6-zuxVrC7cJBLKZgmUgpy53JshipY


2020 Roskilde Højskole: Talk om: Minoritetsperspektiver og fremtidsretninger 


2020  Copenhagen Pride, Debatpanel: Hvordan skaber man en queer opstarts virksomhed? Erfaringer fra tre queer startups


2020 Ungestyret. Paneldebat om ‘ung til ung’-projekter. En debat om unges position i det politiske, kreative, vidensformidlende og terapeutiske landskab. Lyt med her: https://heartbeats.dk/series/ungestyret-rapolitics/…


2020 Talk Town, Roskilde: Oplæg om Vold og heling


2020  Sankt Hans Båltale: Hvorfor hekseafbrændinger er symbolsk vold


2020  SPOT-Festival, Aarhus. En talk om ulighed i musikbranchen (aflyst grundet corona)


2020 Center for Magtanalyse konstitueres som en almen forening med bestyrelse, frivillige og CVR nr.


2019  Mulernes Legatskole, 2.g: Oplæg om køn, hjernebiologi og myter om kønnede evner.


2019  Center for Magtanalyse stiftes i november på Nørrebro, København