Tal om Femicide

Begrebet FEMICIDE dækker over drab på kvinder som følge af kvindehad. 

Vi ved ikke præcist, hvor mange femicides, der hvert år begås i Danmark. Vi ved dog, at 12 kvinder hvert år bliver dræbt af deres tidligere eller nuværende partner. Det er 12 kvinder for meget. 

Partnerdrab er en form for femicide, men begrebet dækker også over drab på sexarbejdere, drab på transkvinder, samt drab på kvinder i forbindelse med æresrelaterede konflikter – for blot at nævne nogle få. Fælles for denne type af drab er, at kvinderne dræbes, fordi de er kvinder.

I Center for Magtanalyse har vi lavet forskningsenheden Femicide Watch, der sætter fokus på drab på kvinder gennem viden. Vores langsigtede mål er at påvise, at drab på kvinder er et strukturelt problem snarere end unikke handlinger. 

Center for Magtanalyse tilbyder gratis støttegrupper til personer, der har overlevet femicide og pårørende til dræbte kvinder. Skriv til os på stoettegrupper@talomvold.dk hvis du vil høre mere om vores støttegrupper.

Credits: Instruktør og fotograf: Minna Katz. Klipper: Julie Gede Petersen. Producer: Lea Raymond


Quiz

Som en del af vores indsats, 16 dages aktivisme mod vold, har vi udarbejdet en quiz, der sætter danske femicides på dagsordenen. For hvor meget ved vi egentlig, om de drab, der bliver begået med et misogynt motiv? Prøv quizzen og fortæl os i en kommentar, hvor mange rigtige svar du fik, og om quizzen har givet dig ny viden.



Get your facts straight!

Jane Monckton Smith: “In Control – Dangerous Relationships and How They End in Murder”

Uddrag fra interview med Jane Monckton Smith i Dagbladet Information:

I hendes bog, In Control – Dangerous Relationsships and How They End in Murder, angriber hun det, hun kalder en myte om, at gerningsmanden i partnerdrab er offer for sit eget temperament eller egne følelser. Hun vil ikke afvise, at drab kan ske i affekt, men typisk er partnerdrabet en handling, der har været længe undervejs, og måske endda længe planlagt. Og hun argumenterer for, at samfundet er med til at opretholde nogle af de strukturer, der gør partnerdrab mulige og svære at forhindre.

»En af måderne at fastholde status quo på er at se partnerdrab som enkeltstående, pludselige begivenheder i privatlivet, frem for en del af et større mønster,« siger hun.

En anden måde er, når man i offentligheden beskriver drabsmændene ud fra deres status som ægtemænd, kærester og elskere frem for som de farlige kriminelle, de er:

Rapport fra WHO om femicide: “Understanding and addressing violence against women.”

Uddrag fra rapporten: “Violence against women comprises a wide range of acts – from verbal harassment and other forms of emotional abuse, to daily physical or sexual abuse. At the far end of the spectrum is femicide: the murder of a woman. While our understanding of femicide is limited, we know that a large proportion of femicides are of women in violent relationships, and are committed by current or former partners.” 


Hvor er vi nu?

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *